De ce este necesar acest test?

Pentru a oferi medicului Dv. informaţii importante despre: starea actuală a rinichilor, echilibrul electrolitic şi cel acido-bazic, şi nivelul glucozei din sânge.

Când este necesar?

Acesta este o componentă a setului de analize de rutină; ori de câte ori sunteţi internat în spital; atunci când pacienţii ajung în serviciul de urgenţă.

Proba necesară?

O probă de sânge venos recoltat dintr-o venă din braţ.

Este necesară o pregătire anume?

Este posibil să vi se ceară să nu mâncaţi cu 10-12 ore înainte de recoltarea probei; respectaţi instrucţiunile medicului.

Ce anume se testează?

Profilul metabolic de baza (TMB) reprezintă un set de teste frecvent ordonate, ale cărui rezultate oferă medicului informaţii importante despre starea actuală a rinichilor, valoarea zahărului din sânge, şi echilibrul acido-bazic al organismului. Rezultate anormale, şi în special unele combinaţii de rezultate anormale, pot indica prezenţa unei probleme de sănătate ce trebuie să fie abordată cât mai curând. TMB este un grup de 8 teste specifice care au fost aprobate de către sistemul public de asistenţă sanitară, li s-au dat nume şi li s-a atribuit câte un cod CPT (număr curent de procedură terminologică). Având în vedere că majoritatea companiilor de asigurări utilizează, de asemenea, aceste nume şi coduri CPT în procesarea decontărilor, această grupare de teste a devenit standard în SUA.

Profilul metabolic de bază cuprinde testele pentru

  • Glucoză – este sursa de energie a organismului; este necesară aprovizionarea permanentă şi, de aceea, trebuie menţinut un nivel relativ constant în sânge;
  • Calciu – unul dintre cele mai importante minerale din organism; este esenţial pentru funcţionarea normală a muşchilor, nervilor şi inimii, şi joacă rol important în procesul de coagulare şi în formarea oaselor.

Atât valorile crescute, cât şi cele reduse pot fi indicative pentru diverse afecţiuni.

Electroliţi

  • Sodiu – element vital pentru procesele organismului, inclusiv funcţionarea nervilor şi a muşchilor;
  • Potasiu – vital pentru metabolismul celulelor şi funcţionarea muşchilor;
  • CO2 (bioxid de carbon, bicarbonat) – ajută a menţinerea echilibrului acido-bazic al organismului (pH);
  • Clorură – ajută la reglarea cantităţii de lichid din organism şi menţine echlibrul acido-bazic.

Concentraţiile de sodiu şi potasiu sunt reglate în mod strict de către organism, la fel ca şi echilibrul dintre cele patru molecule. Dezechilibrele electroliţii (şi acido-bazice) pot fi prezente într-o mare varietate de boli acute şi cronice. Teste pentru clorură şi CO2sunt rareori ordonate individual.

Teste renale

  • BUN (azot ureic în sânge) – produs de fracţionare filtrat şi eliminat din organism de către rinichi; bolile de rinichi au potenţialul de a afecta nivelul ureei în sânge;
  • Creatinină- produs de fracţionare creat în muşchi; filtrat şi eliminat din organism de către rinichi, astfel că valorile sale sunt un bun indicator al eficienţei funcţionării rinichilor.

Azotul ureic din sânge şi creatinina sunt deşeuri filtrate din sânge, de către rinichi şi eliminate. Concentraţiile lor crescute în sânge pot indica o scădere temporară sau cronică a funcţiei renale. Chiar şi când nu fac parte din tabloul metabolic de bază, aceste două teste sunt, de regulă, ordonate împreună.

Cum se recoltează proba?

Pentru recoltarea probei foloseşte un tub special în care sângele este aspirat prin introducerea unui ac de seringă într-o venă a braţului. Întrebaţi-vă medicul dacă este nevoie să postiţi cu 10-12 ore înainte de recoltarea de sânge

NOTĂ: dacă analizele medicale vă creează o stare de îngrijorare sau de jenă, ar fi util să citiţi unul sau mai multe dintre articolele următoare: Cum să facem faţă durerii, disconfortului şi anxietăţii în timpul analizelor, Câteva sfaturi despre analizele de sânge, Cum să ajutăm copii să suporte mai uşor analizele medicale, şi Cum să-i ajutăm pe bătrâni să suporte mai uşor analizele medicale.

 

 

Interesat?

Poți face oricând o rezervare online!

Rezervare

 

Partenerii nostri
Cele mai calitative produse si echipamente oferite de cei mai buni producatori